Contact

De staat van IoT-apparatuur: betere beveiliging nodig

state of iot_security

Er is meer aandacht nodig voor de beveiliging van apparaten die verbonden zijn met het internet. Nog niet de helft van alle bedrijven kan een datalek bij IoT-apparatuur waarnemen. Daarmee is het Internet of Things nog steeds een groot risico voor bedrijven. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van IT-beveiliger Gemalto die daarvoor ook bedrijven in Nederland heeft ondervraagd.

Geschat wordt dat in 2030 wereldwijd meer dan 20 miljard apparaten verbonden zullen zijn met het Internet of Things. Het optimaliseren van de beveiliging van deze apparaten is volgens Gemalto dan ook hard nodig. Op zijn minst moeten inbraken ontdekt kunnen worden.

Taak overheid

Uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven vinden dat de overheid hierin het voortouw moet nemen door het organiseren van uniforme internationale wetgeving. Er is behoefte aan duidelijkheid over welke partij waarvoor verantwoordelijk is. Vooral wanneer het de bescherming van de IoT-apparaten, de data en de privacy van de gebruiker betreft.

Ideale oplossing

Blockchain wordt veelvuldig genoemd als de ideale oplossing om IoT-apparatuur te beveiligen, al is dat in de praktijk nauwelijks geïmplementeerd bij de ondervraagden. Momenteel zetten bedrijven vooral dataversleuteling, tweestapsverificatie en wachtwoordbeveiliging in om IoT-appartuur te beveiligen.

De details en cijfers van het onderzoek kun je bekijken in het rapport van ‘State of IoT-security’ dat op de website van Gemalto is te downloaden.