Contact

Nieuwe norm voor veilig mailen in de zorg: NTA 7516

ddos-aanval

Waar moet veilige e-mail in de zorg aan voldoen? Het antwoord op die vraag staat in de nieuwe norm NTA 7516, die onlangs is vastgesteld door experts uit de zorgsector en ontwikkeld is voor zorgprofessionals en zorgorganisaties.

De NTA 7516 is ontwikkeld omdat de klassieke e-mail niet voldoet aan de privacywet AVG. Zeker wanneer de e-mail patiëntgegevens bevat. Zorgverleners wisselen via e-mail met elkaar en met patiënten persoonlijke gezondheidsinformatie uit. Dit moet wel veilig gebeuren en gebruiksvriendelijk zijn.

Wanneer die e-mail voldoende veilig is, was lange tijd onduidelijk. De veldnorm beschrijft daarom de eisen waaraan e-mail met patiëntgegevens moet voldoen om veilig te zijn. Ook geldt deze norm voor andere manieren van ad-hocuitwisseling van persoonlijke gezondheidsinformatie, zoals chatapplicaties.

Door het toepassen van de NTA 7516 kan nu elke partij die in de zorg actief is veilig en gemakkelijk met elkaar mailen en persoonlijke gezondheidsinformatie uitwisselen, ongeacht met welke leveranciers de zorgpartij samenwerkt.