Contact

Politiecybervrijwilliger speurt vanaf deze maand darkweb af

04

Wat hebben een gepensioneerde bio-informaticus, natuurkundige en kankeronderzoeker, diverse ICT-consultants en een ICT-specialist van een bank gemeen? Het antwoord: ze werken naast hun reguliere baan als politiecybervrijwilliger.  Vanaf deze maand speuren ze de diepste laag van het internet af op illegale activiteiten: het darkweb.

De politie hield vorig jaar een inventarisatie waaruit bleek dat er ruim tweehonderd vrijwilligers zijn die beschikken over relevante ICT-kennis. ‘Eigenlijk lagen deze kwaliteiten van de vrijwillige collega’s voor het grijpen, maar werden hun vaardigheden nog niet door ons benut’, vertelt programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime Theo van der Plas. Een groot deel van deze vrijwilligers was bereid om die kennis voor de politie in te zetten, waarop een eerste groep werd voorbereid op hun taken als cybervrijwilliger.

‘Je kunt ze zien als een flink aantal extra ogen en expertise voor de surveillance op het dark web. Ze kunnen er informatie inwinnen op het gebied van bijvoorbeeld wapen- en drugshandel, maar ook antwoord geven op onderzoeksvragen voortkomend uit lopende onderzoeken en zo een mogelijke bijdrage leveren aan strafrechtelijke onderzoeken.’

De politiecybervrijwilligers werken grotendeels vanuit huis waar ze in eerste instantie intell-vragen zullen behandelen en ‘vrije’ surveillance op het darkweb zullen uitvoeren. De ervaringen van deze groep mensen zullen bijdragen aan het ontwikkelen van specifiek beleid voor de inzet van politiecybervrijwilligers.

‘We zijn verder druk doende om experts in speciale trajecten bij ons aan de slag te krijgen’, aldus Van der Plas. ‘Uiteraard kijken we daarbij scherp naar veiligheid of eventuele verborgen commerciële belangen. We zijn niet naïef.’